Često se u praksi postavlja pitanje što je s obvezom provođenja dezinsekcije protiv žohara u stambenim objektima, tj. može li se vlasnicima ili najmoprimcima stanova u stambenim zgradama „uvjetovati/nametnuti“ provođenje dezinsekcije protiv žohara kao preventivna mjera?

Važeći zakonski propisi (Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti /NN 79/07, 113/08, 43/09, 22/14 – RUSRH, 130/171, 14/18/ te Pravilnik o načinu provedbe obvezatne DDD /NN 35/07, 76/12/) obvezuju sve objekte koji podliježu sanitarnom nadzoru, a koji se koriste za javnu namjenu, da su obvezni omogućiti provođenje obvezne dezinsekcije.

S druge strane hoće li dezinsekcija protiv žohara biti provedena u nekoj stambenoj zgradi ovisi o odluci većine suvlasnika stanova (tj. da li im smeta ili ne živjeti u suživotu s žoharima) te da li stanari plaćaju zajedničku pričuvu kao temeljni prihod stambene zgrade za potrebe njenog održavanja zajedničkih dijelova i uređaja.

Uredbom o održavanju zgrada („Narodne novine“ br. 64/97), donesenom na temelju Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, propisano je da se sredstva zajedničke pričuve koriste za održavanje zajedničkih dijelova i uređaja zgrade u graditeljskom i funkcionalnom stanju, a između ostalog i za dezinsekciju i deratizaciju zajedničkih prostora zgrade i posebnih dijelova zgrade kada se obavlja u cijeloj zgradi u cilju trajnog otklanjanja štetočina i gamadi.

Dezinsekciju, tj. suzbijanje žohara stanova i zajedničkih prostorija u Vašoj zgradi može se provoditi u dogovoru s upraviteljem (sredstva iz pričuve).

Dezinsekcija u Vašim stanovima I KUĆAMA provodi se isključivo na Vaš poziv!

 

Što se tiče suzbijanja štetnih glodavaca (štakora i miševa) u i oko vaših stambenih objekata, mjere deratizacije se trebaju provoditi sustavno i organizirano kao posebne mjere zaštite pučanstva od zaraznih bolesti sukladno Programu mjera i Provedbenom planu izrađenom za područje općine i grada, na teret općina i gradova, dva puta godišnje (proljetna i jesenska tzv. „sustavna“ deratizacija) ... više na Rokovi, dinamika i način provedbe DDD mjera

 

 

Prihvatite kolačiće naše stranice i Uvjete korištenja

Saznajte više ...

Prihvačam!

- Uvjeti korištenja

Korisnik prihvaća sve zakonima mu zadane odgovornosti i upoznaje se s Uredbom o zaštiti podataka.

Kako bi ova web stranica radila ispravno sa svim svojim funkcionalnostima te da bi mogli dalje raditi na unaprijeđenju stranice i poboljšanju korisničkog iskustva, potrebni su nam kolačići  (eng. cookies). Prema regulacijama Europske unije, od 25.03.2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti pojedine funkcionalnosti web mjesta koje su podržane tom tehnologijom.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje web mjesto sa servera sprema u vaš web preglednik računala ili mobitela (ovisno s kojim uređajem pristupate stranici), i to kada prvi puta posjetite tu web stranicu. Nakon prvog posjeta, svaki puta kada web preglednik zatraži identičnu stranicu sa servera, kolačići se s korisničkog računala šalju na server. Na taj način, server ima mogućnost identifikacije i praćenja web preglednika. Termin cookies koristimo za sve datoteke koje na prethodno opisani način prikupljaju podatke. Postoji nekoliko tipova kolačića:

Privremeni kolačići (sesije): automatski se uklanjaju s vašeg računala kada zatvorite web preglednik. Pomoću njih web mjesta pohranjuju privremene podatke (npr. stavke u košarici za kupnju)

Stalni kolačići: ostaju spremljeni na vašem računalu i nakon zatvaranja web preglednika. Pomoću njih web stranice pohranjuju podatke - najčešće je riječ o vašim postavkama kod korištenja stranice. Stalni kolačići će ostati na vašem računalu tako dugo dok ih ručno ne uklonite ili dok im ne istekne rok.

Kolačići prve strane: dolaze s web mjesta kojeg gledate, a to su privremeni ili stalni. Pomoću nijh web mjesta pohranjuju podatke kao što su ime i lozinka, s ciljem da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta.

Kolačići treće strane: pripadaju različitim domenama od onog prikazanog u adresnoj traci. Web stranice mogu sadržavati sadržaj iz drugih područja (kao što su banneri), što otvara mogućnost za praćenje korisničke povijesti pregledavanja. Mogućnosti podešavanja privatnosti u većini modernih preglednika omogućuju blokiranje kolačića treće strane.

Kako onemogućiti kolačiće?

Isključivanjem kolačića odlučujete hoćete li dopustiti njihovo pohranjivanje na vašem računalu. Postavke mogu se kontrolirati i mijenjati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti pojedine funkcionalnosti web stranice.

Koristi li huddd.hr kolačiće i zašto?

Da, s glavnim ciljem da naše web stranice omoguće što bolje korisničko iskustvo. Izuzev toga, koristimo ih još za:

Za praćenje statistika posjećenosti: kolačići skupljaju informacije o interakcijama posjetitelja na našim web stranicama. Koriste se za pohranu i ostalih podataka vezanih uz korisničku aktivnost.

Za normalno funkcioniranje web programa: kolačići služe za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti web mjesta koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju.