Mokraća i izmet

Budite oprezni prije i tijekom čišćenja područja infestirana glodavcima. Prije čišćenja, ulovite glodavce (zamke) i zatvorite sve moguće otvore kroz koje bi glodavci mogli ući u objekt. Nastavite hvatanje glodavaca (zamkama) tijekom cijelog tjedna. Ako više nema uhvaćenih glodavaca u zamci vjeruje se da je aktivna infestacija eliminirana. Također prošlo je dovoljno vremena tako da više ne postoji opasnost od infestacije virusom u osušenoj mokraći i izmetu, a i gnjezda više nisu infektivna.

Prije početka čišćenja prostora, prostor treba dobro prozračiti otvaranjem prozora i vrata barem tijekom 30 minuta kako bi svježi zrak ispunio prostor. Ako je moguće koristiti unakrsnu ventilaciju i napusti prostor tijekom razdoblja prozračivanja.

Prvo očistiti mokraću i izmet

Pripremiti tekućinu (npr. varikina) za čišćenje: 1 dio izbjeljivača i 10 dijelova vode.

Kad počinete s čišćenjem, jako je važno da se ne digne prašina brisanjem ili vakumiranjem izmeta, mokraće i materijala za pravljenje gnijezda.

 • Nositi gumene, lateks ili vinil rukavice kad čistite mokraću i izmet.
 • Prskati mokraću i izmet s dezinficijensom ili otopinom izbjeljivača i vode (pripremljena otopina) i nastojati da je poprskana površina mokra tijekom 5 minuta. Kada se koristi dezinficijens isti je potrebno primijeniti sukladno uputama proizvođača.
 • Koristiti papirnate ručnike za skupljanje urina i izmeta te baciti u smeće.
 • Nakon uklanjanja mokraće i izmeta izvršiti dezinfekciju svega onog što je eventualno bilo u dodiru s mokraćom i izmetom.

Slijedeći postupak: očistiti i dezinficirati cijelo područje

Metlom s resama ili mekanom metlom dezinficirati površine s dezinficijensom.

 • Očistiti podove i radne površine s dezinficijensom ili pripremljenom otopinom.
 • S parom ili šamponom očistiti namještaj i tepihe koji su bili u kontaktu s glodavcima.
 • Oprati posteljinu i ostalu robu s deterđentom za pranje veša u toploj vodi ako je bila u dodiru s glodavcima (mokraća i izmet).
 • Skinuti rukavice pa detaljno oprati ruke sapunom i vodom (ili koristi koncentrirani alkohol za dezinfekciju ruku kad deterđent i voda nisu dostupni).

Mrtvi glodavci i njihova gnijezda

 • Nositi gumene, lateks ili vinilne rukavice kod uklanjanja mrtvih glodavaca i/ili njihovih gnijezda.
 • Poprskati uginule glodavce ili gnijezda i neposrednu okolicu s dezinficijensom ili pripremljenom otopinom.
 • Umoći (namakati) uginule glodavce, gnijezda ili izmet u otopini tijekom 5 minuta prije uklanjanja s papirnatim ručnikom ili krpom.
 • Staviti uginule glodavce i gnijezda u plastičnu vrećicu i propisno, hermetički zatvoriti. Staviti tu napunjenu vrećicu u drugu plastičnu vrećicu i hermetički zatvoriti.
 • Staviti tu vrećicu u koneiner za smeće koji se redovito prazni.
 • Skinuti rukavice, detaljno operati ruke sa sapunom i vodom (ili koristi koncentrirani alkohol za dezinfekciju ruku kad deterđent i voda nisu dostupni).

Drvarnice, vrtne kućice, spremišta i druge vanjske građevine

Prije početka čišćenja drvarnica, vrtnih kućica, raznih spremišta i drugih vanjskih građevina, treba otvoriti sva vrata i prozore tijekom 30 minuta kako bi se prostorije prozračile. 

 • Nositi gumene, lateks ili vinil rukavice i očistiti izmet, mokraću, gnijezda glodavaca i uginule glodavce koristeći dezinficijens ili već pripremljenu otopinu.
 • Obrisati pod ili poprskati zamazani pod s dezinficijensom ili pripremljenom otopinom.
 • Očisti radne površine, ormariće, ladice s dezinficijensom ili pripremljenom otopinom.

Potkrovlje, podrum, spremišta u podrumu i druge skladišne prostorije

Prije početka čišćenja potrebno je u potpunosti ukloniti postojeću populaciju glodavaca upotrebom zamki. Ako nisu opaženi znaci infestacije, ipak treba pričekati 5 dana prije početka čišćenja. Prije početka dobro proventilirati prostoriju otvaranjem svih prozora i vrata tijekom razdoblja od barem 30 minuta kako bi se izmjenio kontaminirani zrak sa svježim zrakom. Može se koristiti unakrsno prozračivanje; tijekom prozračivanja treba napustiti prostoriju.

Tijekom čišćenja potkrovlja, podruma, spremišta u podrumu i drugih skladišnih prostorija treba nositi rukavice već prethodno opisane. Treba znati da maske za nos osiguravaju određenu zaštitu od prašine, plijesni i izolacijskog materijala (čestica), ali ne pružaju zaštitu od virusa.

 • Prskati svaku mokraću, izmet, materijal za gnijezda s dezinficijensom ili pripremljenom otopinom. Dobro namočiti oprskano. Na taj način se deinaktiviraju virusi.
 • Koristiti papirnati ručnik ili krpu za sakupljanje kontaminiranog materijala i ukloniti ga na propisan način.
 • Obrisati pod nakon prskanja koristeći dezinficijens ili pripremljenu otopinu.
 • U slučaju da je materijal kontaminiran s mokraćom ili izmetom, treba ga staviti u plastičnu vreću i ukloniti iz prostorije.
 • Treba ukloniti svaki potencijalno kontaminirani materijal iz skladišnih posuda, kutija:
 • Prvo treba iznijeti posude, kutije i slično iz prostorije i staviti ih u dobro prozračeni prostor koji je direktno izložen suncu. Vanjske površine posuda, kutija itd. mogu se prskati dezinficijensom ili pripremljenom otopinom.
 • Nakon toga iz posuda, kutija, sanduka itd. koje se nalaze na suncu treba ukloniti svaki potencijalno kontaminirani materijal i to tako da vjetar puše u smjeru od lica kako bi se spriječilo da čestice prašine i slično ne lete na lice. Pojedini kontaminirani materijal poput tekstila, knjiga itd. može biti dekontaminiran na osnovi preporuka navedenih u Tablici 1., a stvari koje više nisu potrebne mogu se uništiti.
 • Ukloniti svaku kartonsku kutiju kontaminiranu s mokraćom i izmetom. Kontaminirane plastične, staklene, metalne kutije, kontejneri, mogu se dezinficirati (prskati) s dezinficijensom ili pripremljenom otopinom. Nakon toga koristeći papirnate ručnike obrisati mokraću i/ili izmet i baciti u otpad.
 • Očisti radne površine, ormariće, ladice koristeći se dezinficijensom ili pripremljenom otopinom.
 • Dekontaminirati rukavice s dezinficijensom ili pripremljenom otopinom. Dobro oprati ruke.

 

Preporučeni postupci za dekontaminaciju tekstila

 

Odjeća, posteljina, preparirane životinje

Tepisi, namještaj

Knjige, papir i drugi neperivi materijali

S toplom vodom i deterđentom oprati potencijalno kontaminiranu posteljinu, odjeću ili preparirane životinje. Koristiti gumene, lateks, vinil ili nitril rukavice kad se rukuje s kontaminiranim rubljem za pranje. Po mogućnosti osušiti oprano rublje u sušilici na najvećoj brzini i temperaturi ili pak oprano osušiti na suncu.

Deterđent koji se koristi u pranju razgrađuje virusnu lipidnu ovojnicu pa oni postaju bezopasni. Dodatno, toplina sušenja rublja u sušilici također čini viruse neinfektivnim. Međutim, upotreba sušilice bez prethodnog pranja nije preporučljiva jer pojedine sušilice rublja ne postižu potrebnu temperaturu. Kako bi se uništio hantavirus potrebna je temperatura u sušilici od 45 stupnjeva C.

Šamponirati vunene pokrivače i namještaj s komercijalnim dezinfektima ili s komercijalnim zaparivačem ili šamponom.

 

 

Knjige, papiri i drugi materijali koji se ne mogu čistiti s tekućim dezinficijensima staviti na otvorenom direktno izloženo sunčevom svjetlu tijekom više sati ili ostaviti u zatvorenom prostoru za koji se zna da nema glodavaca tijekom jednog tjedna pa tek onda započeti sa čišćenjem. Nakon tog vremena virus više nije infektivan. Obući gumene, lateks, vinil ili nitril rukavice i obrisati predmete s krpom navlaženom dezinficijensom.

Kad se hantavirus izluči u okolicu, preživi i infektivan je samo 2 do 3 dana. Sunčane ultraviolentne zrake inaktiviraju hantavirus.

 

Jaka infestacija glodavcima

Posebne mjere treba primjeniti u slučaju čišćenja objekata koje su bile jako infestirane glodavcima. Posebnu mjeru treba također primjeniti kad se radi o praznim prebivalištima koja su privukla veliki broj glodavaca i praznim prebivalištima ili sličnim objektima gdje je potvrđena pojava hantavirusa kod populacija glodavaca.

Radnici koji rade na čišćenju takvih objekata trebaju se konzultirati s epidemiolozima kako bi sigurno obavili čišćenje i dekontaminaciju.

Osobe koje obavljaju čišćenje u objektima s jakom infestacijom glodavaca trebaju nositi slijedeću zaštitnu opremu:

 • zaštitna odjeća za pokrivanje čitavog tijela
 • gumene čizme ili cipela za jednokratnu uporabu
 • gumene, lateks ili vinil rukavice
 • zaštitne naočale
 • respiratore, maske s visoko učinkovitim filtrima (HEPA), filterima za pročišćavanje zraka (PAPR) s HEPA filtrom itd. uz konzulatciju sa zdravstvenim radnicima i u skladu sa zakonskim propisima
 • osobna oprema nakon završetka rada treba biti dekontaminirana. Sav potencijalno infektivan materijal, uključujući respiratorne filtre, treba spaliti ili duboko zakopati u duplim plastičnim vrećama. Ako infektivni materijal treba negdje transportirati i odložiti u skladu s zakonskim propisima, treba ga obilježiti kao infektivan otpad.

Zračne cijevi (ventilacijski sistem za grijanje i hlađenje)

Kada postoji sumnja da su glodavci prodrli u ventilacijske sustave ili zrakovode, potrebno je kontaktirati ovlaštene izvoditelje koji provode dekontaminaciju takvih sustava i koji su upoznati s opasnostima uzrokovani kontaminacijom ventilacijskog sustava sa štetnim glodavcima.

http://www.cdc.gov/rodents/cleaning/index.html

Prihvatite kolačiće naše stranice i Uvjete korištenja

Saznajte više ...

Prihvaćam!

- Uvjeti korištenja

Korisnik prihvaća sve zakonima mu zadane odgovornosti i upoznaje se s Uredbom o zaštiti podataka.

Kako bi ova web stranica radila ispravno sa svim svojim funkcionalnostima te da bi mogli dalje raditi na unaprijeđenju stranice i poboljšanju korisničkog iskustva, potrebni su nam kolačići  (eng. cookies). Prema regulacijama Europske unije, od 25.03.2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti pojedine funkcionalnosti web mjesta koje su podržane tom tehnologijom.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje web mjesto sa servera sprema u vaš web preglednik računala ili mobitela (ovisno s kojim uređajem pristupate stranici), i to kada prvi puta posjetite tu web stranicu. Nakon prvog posjeta, svaki puta kada web preglednik zatraži identičnu stranicu sa servera, kolačići se s korisničkog računala šalju na server. Na taj način, server ima mogućnost identifikacije i praćenja web preglednika. Termin cookies koristimo za sve datoteke koje na prethodno opisani način prikupljaju podatke. Postoji nekoliko tipova kolačića:

Privremeni kolačići (sesije): automatski se uklanjaju s vašeg računala kada zatvorite web preglednik. Pomoću njih web mjesta pohranjuju privremene podatke (npr. stavke u košarici za kupnju)

Stalni kolačići: ostaju spremljeni na vašem računalu i nakon zatvaranja web preglednika. Pomoću njih web stranice pohranjuju podatke - najčešće je riječ o vašim postavkama kod korištenja stranice. Stalni kolačići će ostati na vašem računalu tako dugo dok ih ručno ne uklonite ili dok im ne istekne rok.

Kolačići prve strane: dolaze s web mjesta kojeg gledate, a to su privremeni ili stalni. Pomoću nijh web mjesta pohranjuju podatke kao što su ime i lozinka, s ciljem da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta.

Kolačići treće strane: pripadaju različitim domenama od onog prikazanog u adresnoj traci. Web stranice mogu sadržavati sadržaj iz drugih područja (kao što su banneri), što otvara mogućnost za praćenje korisničke povijesti pregledavanja. Mogućnosti podešavanja privatnosti u većini modernih preglednika omogućuju blokiranje kolačića treće strane.

Kako onemogućiti kolačiće?

Isključivanjem kolačića odlučujete hoćete li dopustiti njihovo pohranjivanje na vašem računalu. Postavke mogu se kontrolirati i mijenjati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti pojedine funkcionalnosti web stranice.

Koristi li huddd.hr kolačiće i zašto?

Da, s glavnim ciljem da naše web stranice omoguće što bolje korisničko iskustvo. Izuzev toga, koristimo ih još za:

Za praćenje statistika posjećenosti: kolačići skupljaju informacije o interakcijama posjetitelja na našim web stranicama. Koriste se za pohranu i ostalih podataka vezanih uz korisničku aktivnost.

Za normalno funkcioniranje web programa: kolačići služe za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti web mjesta koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju.